Официално откритият и обновен манастир ,,св. Пророк Илия’’ гр.Тетевен очаква своите посетители!

На 13.април 2018г. на официално събитие отвори врати за посетители обновеният манастир ,,Св. Пророк Илия’’ гр.Тетевен. Осъщественият  успешно проект ,,Ремонт, реставрация, вертикална планировка и подобряване на околното пространство на манастир ,,Св. Пророк Илия’’ гр.Тетевен’’ бе финансиран по подмярка 7.6 ,,Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата’’ от мярка 7 ,,Основни услуги и обновяване на селата в селските райони’’ от Програмата заразвитие на селските райони за периода 2014г.-2020г. Целта на обновяването на манастирската църква ,,Св. Пророк Илия’’- паментник на културата от национално значение, е да се запази клтурното наследство в района. Извършените възстановителни строителни и реставрационни дейности вдъхнаха нов живот на манастира и направиха възможно съхранението на културната идентичност  и традиции в град Тетевен.

Начало на официалното събитие постави празничната литургия на Ловчански митрополит Гавриил, след което Негово Високо Преосвещенство освети храма, магерницата и дворното пространство. Събитието бе уважено и от кмета на Община Тетевен д-р Мадлен Бояджиева, зам.-кметовете Свилен Русинов и Борис Врабевски, председателят на ОбС- Тетевен Мария Стойчева, множество миряни, местни граждани и посетители на града. За празничната атмосфера допренесе и присъствието на деца от местните детски градини и училища.

Управителят на фирма ,,Стройтес’’ ЕООД бе организирал след приключване на официалната част съвместно засаждане на три броя върби. В засаждането на дръвчетата се включи Негово Високо Преосвещенство Ловчански митрополит  Гавриил и кмета на Община Тетевен. Символичното засаждане отразява новото начало за манастира- културна ценност ,,Св. ПророкИлия’’. На вниманието на всички посетители бе представен и почтни завършен макет на манастира, изработен от г-н Пенчо Ганев .След завършването си макетът ще бъде предостване за съхрнение и изложение на Община Тетевен, тъй като събуди още на откриването посетителския интерес.

2018-05-01T14:24:35+00:00 април 30th, 2018|Categories: Без категория|